גם במציאות בה שתלים הפכו להיות פתרון קליני נפוץ ונגיש, השימוש בשיקום נשלף ממשיך להיות אומנות שיקומית נחוצה במקרים לא מעטים – תותבות שלמות נסמכות רקמה רכה למתרפאים מחוסרי שיניים, תותבות חלקיות מסורתיות נסמכות שיניים או שיניים ורקמה רכה כפתרון זמני או קבוע ועד תותבות שלמות או חלקיות בסיוע שתלים.
ביצוע נכון ואפקטיבי של שיקום נשלף מתבסס על הבנה ושליטה במגוון היבטים – היכרות עם התיאוריה, תקשורת עם המתרפא והבנת הרגליו, הדרישות האסתטיות ומידת שיתוף הפעולה שלו, תקשורת עם מעבדת השיניים ומעקב לאחר מסירת התותבות. במקרים המבוצעים כהלכה תתקבל אחיזה תמיכה ויציבות של התותבת, התאמתה לסגר המתרפא באופן סטטי ובתנועות לעיסה וכתוצאה מכך פונקציה, אסתטיקה ופונטיקה המספקות איכות חיים משופרת למתרפא. הדרישה לשימוש בשיקום נשלף קיימת לא רק במתרפאים מחוסרי שיניים או בעלי תמיכת שתלים מוגבלת, אלא גם כמהלך התחלתי בטיפולים מורכבים של שיקום עג"ב שתלים או כפתרון זמני או קבוע במקרים של כישלון או חוסר יכולת רפואית או כלכלית לביצוע שתלים. שיקום נשלף מסורתי מחייב שימוש בטכניקות שונות מטיפולים אחרים בשיקום הפה, כאשר ההתנסות המעשית על מתרפאים שמתבצעת במהלך הקורס מקבילה לניסיון הפרקטי בכל מרפאת שיניים.
קורס זה, בן 6 מפגשים, כולל הרצאות תיאורטיות, ניתוחי מקרים, התנסות מעבדתית, ומעל לכל - התנסות קלינית על מתרפאים הזקוקים לשיקום נשלף. הדגש הוא על ביצוע תותבות שלמות, לצד התנסות בתותבות נסמכות-שתלים ובתותבות חלקיות להוצאה. כל אחד מהרופאים המשתתפים בקורס ייקח חלק פעיל בטיפול במתרפאים, לצד התרשמות וסיוע למקרים של חבריו לקורס – משלב קבלת המתרפא, תיאום הציפיות ותכנון הטיפול ועד למסירת התותבות ומעקב אחר הסתגלות המתרפא.
הקורס כולל סקירה של מגוון תחומים רלוונטיים: פסיכולוגיה, רקמות רכות וקשות בפה, אסתטיקה, ייצוב סגר, מפרקי הלסת, מעקב ותיקון, ועוד – במטרה לתת למשתתפיו כלים לביצוע שיקום נשלף איכותי ובאחוזי הצלחה גבוהים.
הנושאים הנלמדים:
2. המתרפא מחוסר השיניים - בדיקה, אבחנה ותוכנית טיפול
3. אנטומיית רכסים מחוסרי שיניים (איתור על מודלים)
4. סיווג של חוסר שיניים חלקי
5. תותבות שלמות מול תותבות חלקיות
6. עקרונות בתותבות חלקיות, ביומכניקה וחלקי התח"ל (עליון / תחתון)
7. תכנון התח"ל
8. תותבות על שתלים – ביצוע שתלים לצורך עיגון תותבת, עיגון על 2 שתלים ועל 4 שתלים. ביומכניקה – מצמדים (קונקטורים), פס עיגון (bar).
9. שיקולים ביומכניים בתכנון וביצוע תותבות שלמות.
10. מטבעים ראשוניים (אנטומיים)
בנוסף ללימוד התיאוריה הבסיסית, שלב זה יכלול את הבדיקות במתרפאים מחוסרי שיניים, תיאום ציפיות ולקיחת כלל הפרמטרים הנדרשים להכנת התותבות.
המרצים בקורס
ד"ר גדי שחר
מר מוריס פרץ
בוגרי הקורס ממליצים - וידאו
מועד הקורס הקרוב
מבנה הקורס
קורס תיאורטי ומעשי בן 6 מפגשים של 6-8 שעות למפגש.
הרצאות פרונטליות, תרגול תחת הדרכה על מודלים ייחודיים, התנסות על מתרפאים בכל שלבי העבודה.
ההרצאות בשפה העברית.
מועדי המפגשים
12.11.24
19.11.24
26.11.24
10.12.24
17.12.24
24.12.24
מיקום
ניקוד רופא שיניים מעודכן
10
מהן נקודות "רופא שיניים מעודכן"?
האגף לבריאות השן במשרד הבריאות, באמצעות נוהל 2.10, "הבטחת איכות טיפול שיניים – לימודי המשך", מטיל על רופאי השיניים חובה להתעדכן מקצועית באמצעות לימודי המשך, בהיקף של 50 שעות שנתיות לפחות.
ההסתדרות לרפואת שיניים (הר"ש), באמצעות תכנית "רופא שיניים מעודכן", מעניקה לחבריה המשלימים את היקף ההכשרה הנדרש תעודה המציגה את עמידתם בדרישות להיקף לימודי ההמשך.
מרכז IDS מוכר ע"י המועצה המדעית של הר"ש, כאשר הקורסים בו מקנים את משתתפיהם בניקוד, בהתאם לתכנם והיקפם, כדי לעמוד בדרישות תכנית "רופא שיניים מעודכן".
מדוע כדאי להיות חבר הר"ש?
בהתאם להסדר בין מרכז IDS להסתדרות לרפואת שיניים, במסגרת תכנית "רופא שיניים מעודכן", חברי הר"ש זכאים לסבסוד משמעותי להשתתפותם בקורסים במרכז IDS, בהיקף של עד 20% מעלות הקורס (או עד 2,000 ש"ח כולל מע"מ).
הטבה זו היא, כמובן, בנוסף להטבות הרגילות להן זוכים רופאי שיניים חברי הר"ש – השתתפות בכנס השנתי, הנחות להשתתפות בכנסים מקצועיים, הזכות להשתתפות באיגודים המקצועיים למומחים, ייעוץ משפטי, הטבות לביטוח אחריות מקצועי ועוד. למידע נוסף על ההטבות לחברי הר"ש.